29 noiembrie 2016

Geografia electorală și puterea informației spațiale

Recentele alegere prezidențiale din Republica Moldova au fost un bun exercițiu ce a scos pentru încă odată în evidență divizarea societății. Alegeri ce demonstrează pozițiile diametral opuse ce sunt susținute de alegători, poziții ce nu tot timpul sunt orientate spre binele țării în care locuim, fiind bazate pe convingeri geopolitice, religioase și mai puțin pe soluții de rezolvare a problemelor interne și de dezvoltare a țării.
Rezultatele celui de al doilea tur petrecut pe 13 noiembrie 2016 pun la dispoziție date utile atât pentru liderii politici cât și pentru cetățenii curioși de a cunoaște unde sunt localizate grupurile mari de susținători a pretendenților participanți la competiția electorală.
Pentru a da răspuns la unele întrebări cu referire la distribuția spațială a rezultatelor alegerilor a fost utilizată Platforma CARTO. Această platformă deschisă permite o mai bună înțelegere a datelor. O puteți utiliza pentru a descoperi trenduri și formula predicții ce rezultă din date geolocate.
_____________________________________________

Click AICI pentru a deschide aplicația

Rezultatele turului 2 sunt prezentate la nivel de localități (comune, sectoare în Chișinău), fiind divizate în două straturi ce reprezintă prin intensitatea culorilor procentul acumulat de fiecare pretendent în parte. Aceste straturi pot fi activate sau dezactivate utilizând bifa situată în lângă numele candidatului. Widget-rile sunt conectate la cele 2 straturi și prezintă în regim dinamic  statistica pentru cadrul ce îl vizualizați. În graficele prezentate vedeți distribuția  comunelor și numărul acestora în dependență de procentul de voturi date pentru fiecare din cei doi candidați. Utilizând widget-urile putem filtra un anumit eșantion ce va prezenta în hartă distribuția spațială a intervalului ales. Spre exemplu vreau sa văd în ce localități Sandu M. a acumulat între 50% -75 %. Imagine de jos demonstrează cum se poate de facut acest lucru. Dezactivând stratul se deconectează automat și widgetul.

Un click pe localitate vă afișează numărul de voturi obținut de fiecare concurent electoral.

Click AICI pentru a deschide aplicația
________________________________________________

Selectarea localităților unde candidații au acumulat peste 50 % (Sandu M. peste 47,5 %) afișează tabloul de mai jos.


Dodon I. obține un procent covărșitor în UTA Găgăuzia și Taraclia, este votat în mare masură de raioanele din Nordul și Estul țării. Sandu M. acumulează majoritatea în raioanele din centrul țării, în raionele din Sud (Cantemir, Leova, Cahul) și Sud-Est (Căușeni, Ștefan Vodă) situația este mai pestriță, voturile se împart între cei doi candidați. În 528 comune dnul Dodon acumulează peste 50 % (din cele 986 unde s-a votat), pentru dna Sandu în 413 comune procentul acumulat a depășit 47,5 % (procent cauzat de distribuția valorilor).

În concluzie alegătorii cu preferințe politice asemănătoare sunt grupați pe areale compacte și bine determinate cauza fiind ascunsă în trecutul istoric, componența etnică, convingerile politice impuse în teritoriu etc.

P.S. Penrtu cei ce vor să ajungă la cârma țării - fiți atenți unde aveți de lucrat :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu